Butiken

Nya goda matvanor - De 20 goda råden

Ladda ned de 20 Goda råden för en bra matsmältning här och gör din egen checklista!

Är du stressad över att äta rätt? Ja, det är väl oerhört lätt att bli idag. Först ska vi äta hälsosamt och inget godis, snacks och sen ska vi dessutom välja VAD vi äter.  Bönor eller kött.  Mjölk och bröd eller inget av det- men vad ska jag då äta. De är ganska svårt att inte känna av denna Hälsostress.

AYURVEDA som betyder kunskapen eller vetenskapen om livet erbjuder här ett mycket enklare förhållningssätt. Det är viktigare HUR du äter än VAD du äter! 

Jag ska förklara hur. Tänk dig att du bjuds på en delikat vegetarisk måltid med mycket råa näringsriktiga grönsaker på tallriken. Oah, här har vi alla näringsämnen vi behöver och du känner dig duktig.

Förutom den positiva "belönings -hormonutsöndringen" som sker så är detta inget din matsmältning tycker om så vida du inte är i total balans och har en mycket stark och välbalanserad matsmältning, vilket tyvärr mycket få människor har idag. Alla dessa nyttiga råa grönsaker är oerhört svåra för ditt system att ta upp då våra matsmältningsenzymer ej klarar av att bryta ner dessa som de ska pga att kroppen är så upptagen att ta hand om tigern (stressen) som du utsätts för hela dagarna. Det är mycket enklare för kroppen att ta upp och tillgodogöra sig näringen från varm och lagad mat. 

Att ha en konstant stress i kroppen påverkar också vår matsmältning negativt. I den klassiska stressreaktionen då du flyr från en tiger som anfaller dig prioriterar inte kroppen att ta hand om matsmältningen utan den skickar allt blod till musklerna i ben o armar för att antingen springa ifrån tigern eller gå upp till kamp. Går vi runt så här varje dag utan att kroppen får ha fokus/ andningen i matsmältningen då o då så får vi till sist bekymmer med magen eller andra hälsoproblem.

Vi behöver med andra ord hjälpa vårt matsmältningssystem att smälta maten idag så att kroppen kan ta upp den näring den behöver och skjuta ut det "avfall" som ska ut. Det är med andra ord viktigare HUR du äter än VAD du äter!

De fem enkla tipsen för en bättre matsmältning: 

1. Ät i lugn o ro.....gärna sittande.

2. Tugga väl, gärna 25-32 ggr :)  Läs mer här

3. Ät varm och lagad mat, kall och rå mat är svårsmält

4. Drick varmt vatten Läs om varför, hur och när

5. Ät gärna regelbundet- 3 varma måltider om dagen och mellanmål om du behöver- detta minskar även sockersuget.

....och givetvis Ta dina örter. Klicka här för att se vilken magtyp du har.

De 20 goda råden för en bra matsmältning och din egen checklista - läs mer här!

Fler tips:

Lär dig kombinera din mat, Använd Ghee i matlagning, Lär känna din mage genom att äta Mungbönsgryta

Varma hälsningar

Sara Fryklund

Ayurvedaspecialist i kost, mage, hud och örter.