Butiken

Ingefära - Varmt vatten och Ayurveda

Har du också ingefära i ditt varma vatten på morgonen?

Ayurvedaexperten tipsar: ”Ingefära – varmt vatten och Ayurveda”

Att dricka varmt vatten har blivit lite av en ”innegrej” för hälsomedvetna människor idag, speciellt om man är intresserad av Ayurveda och de enkla kost och livsstilsverktygen som denna femtusenåriga medicinska tradition erbjuder. Ingefära har vi dessutom lärt oss ska vara bra för mycket och då i synnerhet för matsmältningen och immunförsvaret. Detta har resulterat i att många människor dricker ”en kopp varmt vatten med några skivor färsk ingefära i varje morgon”.

Vad tycker Sattwa Herbs Ayurvedaspecialist Sara Fryklund om det?

Jo, det är toppen att så många människor har börjat förstå att det är viktigt att dricka VARMT vatten o inte KALLT när vi bor i ett sådant kallt klimat som vi gör. All vätska som är under 37 grader måste kroppen jobba för att värma upp. Så ju varmare du dricker, ju lättare är det för kroppen att tillgodogöra sig vattnet utan att förlora energi (det ska dock vara drickbart – ej skållhett). Varmt vatten lugnar dessutom ett stressat sinne och oroliga magar.

Är det extra bra att ha Ingefära* i det varma vattnet?

Har du en Vata (hård mage) eller Kapha (trög och stagnerad mage) är det toppen. Den varma och heta egenskapen i ingefäran får fart på dessa magar. Men har du mycket hetta/eld i magen dvs Pitta mage (lösare mage) eller problem med magkatarr, sura uppstötningar eller halsbränna eller mycket röda hudutslag så bör du inte ha ingefära i ditt varma vatten. Däremot kan en Pitta mage använda det med måtta i matlagning, lite ingefära stimulerar matsmältningen för alla magtyper. En Pitta mage kan hellre dricka sitt varma vatten som det är eller ha i några droppar citron.

Vill du veta mer vilken magtyp du har, gör vårt test i Örtväljaren.

*För dig som vill läsa lite mer om örten Ingefäras egenskaper ur ett ayurvediskt perspektiv. Läs nedan!

Ingefära är i sin natur varm/het- det är ganska lätt att förstå, då den ger halsbränna om man äter för mycket. Men den är också lite lätt oljig, och söt i sin natur. För att förstå detta så får man vidga sina tankebanor lite. Prova att smaka på en liten bit färsk ingefära och se om du kan känna dessa smaker- egenskaper.

Ingefära är med andra ord bra för Vata och Kapha magar, men också där i lagom mängd på grund av att de flesta av oss har en inneboende hetta (eld) pga av att vi eldar på/ stressar så mycket idag. Hos vissa individer kan man även se eld symtom ex) röda utslag, inflammationer i leder eller andra kroppsdelar.

Har man mycket eld i sig så ska man helst bara använda ingefära i matlagning ej tillföra det varje dag i varmt vatten. Ayurveda handlar sällan om allt eller inget utan lite ingefära som ni förstår kan stimulera matsmältningen (då framför allt för hårda och stagnerade Vata och Kapha magar) medan mycket ingefära kan även stjälpa dessa magar speciellt om man även har andra hetta/eld symtom.

Den varma energin i Ingefäran har även en hel rad fantastiska egenskaper, den kan vara kramplösande vid menssmärtor, slemlösande vid förkylning, öka blodcirkulationen och är bra mot illamående.

Men jag har hört att ingefära är bra för inflammatoriska processer i kroppen?

Jo, det stämmer. Ingefära har vid längre tids användning anti-inflammatoriska egenskaper. Men tar du för mycket ingefära speciellt om du har en Pitta mage (som redan har eld/ hetta i sig) så kan du aggrevera inflammationen i kroppen. Så lagom är bäst – ett fantastiskt bra svenskt uttryck!

Så en liten sammanfattning

Vata- och Kapha-magen = lite färsk ingefära i varma vattnet är okej + givetvis ingefära (torkad eller färsk) i matlagning.

Pitta-magen = använd enbart ingefära (torkad eller färsk) i matlagningen och drick varmt vatten som det är ( eller med några droppar citron i).

Varma hälsningar

Sara Fryklund

Ayurvedaspecialist i kost, mage, hud och örter