Butiken

Lottas resa - Till en stark och välmående matsmältning

Lotta är en av många som fått hjälp av vår Ayurvedaspecialist Sara och Sattwa Herbs örter! En välbalanserad livsstil och örter stöttar dagligen och har hjälpt henne att vända om i sitt liv. Idag är hennes matsmältning stark, hon mår bra och kan njuta av livet. Läs Lottas historia.

Det här är min historia och resa mot en mer harmonisk matsmältning.

Av en slump kom jag för 6 år sedan i kontakt med Ayurvedaspecialisten Sara Fryklund. Jag led av inre stress som orsakade oreda i min kropp, den gav sitt uttryck i trög matsmältning, uppblåst mage och tydlig hormonell obalans i form av premenstruella besvär. Jag var så trött på att aldrig känna mig pigg och glad. Hos Sara fick jag lära mig att det inte alltid är “vad man äter, utan hur man äter” som är viktigt för en balanserad matsmältning. Att sitta ner och äta i lugn och ro, att tugga min mat ordentligt och att lära mig använda kryddor i min matlagning, var några av de verktyg jag fick med mig hem. Hon hjälpte mig också att förstå hur jag tar hand om mig själv genom att tänka positivt och tro på mig själv.

Med en utrensning på mungbönsgryta och personligt blandade örter, började jag min resa mot en mer harmonisk mage.

En kort tid efter gick mina svärföräldrar hastigt bort och med det följde en jobbig period med sorg och stress. Jag började slarva med min kosthållning och under denna period tog jag inte heller mina örter regelbundet. Min menstruation blev oregelbunden, jag fick svårt med motoriken och mitt tal blev sluddrigt och hest. Min första tanke var att jag kommit in i klimakteriet. Eftersom jag alltid haft täta menstruationer så fick jag för mig att det var normalt att komma in i övergångsåldern lite tidigare, jag var då 44 år. Men när andra symtom dök upp förstod jag att något inte stod rätt till och sökte då hjälp från sjukvården. Det konstaterades att jag led av hypotyreos (underfunktion på sköldkörteln som styr ämnesomsättningen).

Jag fick läkemedlet Levaxin utskrivet och läkaren gjorde klart för mig att detta var jag tvungen att äta resten av mitt liv. Smått chockerad gick jag hem med min pillerburk och började ta en tablett om dagen på läkarens ordination.

Under den följande ettårsperioden tog jag inga örter, jag ville ge medicinen en ärlig chans. Istället var jag noggrann med min kost och ställde tålmodigt in rätt dos. Många av mina symptom försvann; jag fick kontroll över min motorik, min röst var stabilare, jag sluddrade inte, och min tröga mage blev lite bättre.

Trots att jag fortsatte att ta Levaxin regelbundet efter det första året, blev min matsmältning periodvis sämre igen. Jag drabbades ibland av illamående flera dagar i sträck och svårighet att gå på toaletten, detta resulterade sedan i att jag kräktes. Jag drabbades också av flera förkylningsinfektioner under den här perioden och fick dras med segt gult slem i halsen.

I samma veva startade Sara Sattwa Herbs och eftersom jag inte kände mig helt hjälpt av Levaxinet provade jag att ta en blandning av Pitta och Kapha Agni Classic tillsammans med Booster Mind & Body.

Jag blev genast bättre och fick en mer harmonisk mage, mina infektioner och det gula slemmet i halsen försvann också.

Idag känner jag mig positiv inför framtiden. Jag äter fortfarande Levaxinet men mitt mål är att på sikt bli helt fri från den. När min mage mår bra påverkar det hela mitt välmående positivt, både fysiskt och psykiskt. Örterna är därför speciellt hjälpsamma i perioder av stress och när jag slarvar med hur jag äter. Tack vare hjälpen jag fått från Sara och Sattwa Herbs har jag idag en välmående matsmältning.

Lotta