Butiken

Sofia 24 - Min hud och mage, de hänger ihopKlicka här för att se Sofia berätta om sin resa på YouTube

I tidiga tonåren började min mage svälla upp och bli hård. Trög matsmältning, gaser och att inte kunna sköta magen på flera dagar var vanligt. Då min mamma och hennes mamma upplevde liknande besvär lärde de mig att det var normalt. Under samma tid fick jag kraftig acne, precis som min mamma och mormor haft i deras ungdom. Från att jag var 17 år och framåt testade jag olika kurer, dieter och kostreglering samt den starka hudmedicinen Roaccutan för min acne. Idag är jag 24 år och haft dessa besvär i mer än 10 år. Ingen medicin eller läkarvård har hjälpt. Vändpunkten för mig var ett samtal med min mamma. Då vi pratade om mina besvär sa hon att “Det är så våra kroppar fungerar, det går inte att ändra”. Jag vägrade acceptera det och satte mig framför google, började läsa om ayurveda och hittade till Sattwa Herbs.

Under vårt samtal fick jag ett jättegott första intryck av Sara. Hon lyssnade på mig och förstod direkt vad min kropp behövde. Ett givande samtal fyllt med en önskan och fokus på att jag ska må bra! Sara berättade om hur viktigt det är att smörja upp kroppen inifrån. Hon rekommenderade mig att testa Ghee och som vegan sedan 2 år tillbaka testade jag faktiskt Ghee för mitt välmåendes bästa. Vegansk kost och att undvika gluten och socker var det enda som hjälp hittills. Smaken av ghee var tyvärr inte för mig, istället lagade jag min mat med kokosolja vilket passade mig bättre.


Med stark motivation för att förbättra min hälsa detoxade jag i två veckor med vägledning från Sara. Det blev havregrynsgröt till frukost och mungböngryta till lunch och middag. Det tog 3 dagar innan jag fick rätt smak och konsistens på grytan. Den blev godare och godare ju fler gånger jag åt den och min kropp fullständigt älskade mungbönorna. Jag upptäckte att soppa passade min mage bäst samt att det gav mig minst gaser. Jag kände mig snabbt mer energisk. Då jag tidigare inte haft energi efter en måltid utan känt mig dåsig och tung i kroppen, blev jag nu full av energi. 5 dagar in på kuren skötte jag magen och har sedan dess kunnat tömma tarmen en gång om dagen.

Under tredje veckan åt jag fortfarande grytan och lade till ris samt grönsaker. Dessutom kombinerade jag detta med örter som Sara valt ut. Första veckorna prioriterade vi Vata All-in-one och Let Go Mild & Daily. Efter några veckor lade Sara till Support skin för min hy. De första gångerna jag smakade var det svårt att dricka blandningarna men med inställningen att det läker min kropp fortsatte jag gladeligen. Jag har länge druckit varmt vatten men inte i den utsträckningen Sara rådde mig att göra. Nu kan jag inte tänka mig dricka kallt vatten igen, bara tanken på det känns konstigt i magen. Jag har alltid tuggat maten ordentligt, äter helst långsamt, ibland i upp till 30 min.

Med all ny kunskap om hur kropp och sinne samspelar med maten, det varma vattnet, den fantastiska effekten av örterna är jag idag inte längre hård i magen. För första gången på många år kan jag sköta magen varje dag. Vad underbart det är att ha en välfungerande mage! Jag är nu i processen att städa upp min hy, med tanke på hur bra det har gått ser jag positivt på kommande tiden. Oändligt stort tack till Sara och Sattwa Herbs för det fantastiska arbete ni gör.

Vill du veta vilken mag och hudtyp du har, gör vårt test i Örtväljaren här.