Butiken

Catarina - Stöttande örter genom livet

Stöttande örter genom livet

Jag blev intresserad av Ayurveda för 12 år sedan. Jag hade några år tidigare mist min 14-åriga dotter hastigt och tillvaron vändes upp och ned, jag tappade fotfästet helt. Djupaste avgrundssorg. Detta startade en djupgående resa inom mig. Jag fick hitta nya sätt att förhålla mig till både livet och döden för att orka. Jag började meditera, läste om andlighet, fördjupade mig i helhetshälsa och sög åt mig lärdom från buddhismen. Jag tänkte att ska jag nu leva kvar här, så ska jag i alla fall hålla mig så frisk och stark som möjligt. Jag blev intresserad av hur kropp, sinne och ande hänger ihop och läste på om chakrasystemet (ett system som beskriver olika energicentras i vår kropp).

Jag fick konsultation av två olika ayurveda-rådgivare, vid två olika tillfällen. Det blev klargjort att jag var en ovanlig ”tridosha” (det vanligaste är att man har två doshor som är mer utmärkande), vilket betyder att jag har ungefär lika stora delar av Vata, Pitta och Kapha när jag är i balans. Att komma i balans på detta sätt behöver inte vara målet, var och en hittar sin egen grundkonstellation. Trots detta har jag också en stark tendens till att få överskott i Kapha. Det var en spännande upptäckt, och jag har sedan dess levt efter att hitta balans utefter det. Balans för mig, är att ge min kropp så ren kost som möjligt och fortsätta blicka djupt in i hur ayurveda fungerar. Jag och min svägerska och vän, gick sedan en grundkurs i ayurveda. Vi köpte böcker och har diskuterat mycket. Tidvis har jag tappat bort mig, men hittat mig igen när jag fört in mig på rätt bana.

Stöttande örter genom livet

Jag vet nu vad jag mår bra av, men jag vet också vad som gör att jag mår dåligt. Eftersom jag lätt hamnar i Kapha-obalans, så gör det mig periodvis degig, trög, klistrig, precis som Kaphans egenskaper uttrycker sig. Kapha betyder slem, och när jag har känt mig riktigt i botten, så får jag astma, blir lätt deprimerad, känner mig tung, äter mer, oftast ”deg och klister” i form av bröd, kakor och annan kompakt mat. Det fastnar slagg i systemet och kroppen har sämre möjligheter att ta upp näring och avgiftas som den ska. Jag blir då trött och orkeslös.

Jag behöver motsatsen till detta tröga, det är jag väl medveten om, så när jag känner att jag trampat in i ”kaphakletet”, så ger jag mig Vatans rörelse, lätthet och vind, både i form av kost och motion. Och Pittans heta kryddor som sätter igång förbränning. Pittans vilja och beslutsamhet. Allt för att lösa upp stagnation. Färsk ingefära och gurkmeja är något som hjälper med just detta och som jag nog intagit så gott som varje morgon i 12 år. När Kapha är i balans har den sköna egenskaper som trygghet, stabilitet och uthållighet, men när det blir överskott så blir det bara trööööööögt. Jag får mycket, mycket kraft från min trädgård. Den gröna färgen, att skapa, arrangera, fotografera. Gräva, klippa och forma. Det är den största passion jag har, och det ger mig läkning på flera plan. Jag har ett instagramkonto där jag nästan uteslutande skriver om trädgård. Men eftersom hälsa också är viktigt, så sökte jag runt en dag efter en bra ayurvedasida på Instagram. Då hittade jag @sattwaherbs och började syna.

Jag kände att jag ville hitta något bra att ta till om jag började känna av stagnationen igen. Eller för att förekomma och känna att min matsmältning aldrig ens behöver stanna av. Jag beställde Kapha Agni Classic som ska röras ut i hett vatten och intas efter måltid som en ”shot”. Den har en hetta och styrka som passade mig. Jag riktigt KÄNNER hur mage och tarm sätter fart, och hur de tackar mig för att jag stödjer deras tysta jobb med att finfördela, smälta och förbränna maten. En känsla av välbefinnande är allt man behöver.

Catarina Persson, 55 år, Trelleborg