Butiken

Tuggning gör underverk

Vi har ju inga tänder i magen! Den enda mekaniska nedbrytningen som sker av maten är i munnen. När det kommer ner stora, otuggade bitar i magsäcken så klarar inte matsmältningsenzymerna av att fräta sönder matbitarna, utan istället bildas biprodukten gas och vi blir uppblåsta och får ofta även ont i magen av gasen. När kroppen sen inte kan ta upp den näring den behöver och skjuta ut de restprodukter den ska genom avföringen väljer den att reagera på obalansen på olika sätt. Du får en extra hård, lös eller trög avföring, pellets, diarré, magkatarr, sura uppstötningar eller så kommer det ut som vuxenfinnar, värk i leder, oregelbundna menstruationer, huvudvärk, extrem trötthet, eksem eller andra hudproblem. Ja listan kan göras lång ...

Många gånger är det sååå enkelt att få ordning på matsmältningen som att bara tugga. Tuggning gör underverk!

Gas är det första tecknet på att matsmältningen inte fungerar som den ska. När Vata kommer ur balans bildas gas och ett av de enklaste sätten att minska gas och uppblåsthet och hålla Vata under kontroll - förutom att äta och dricka varmt - är att Tugga väl!

Fler saker som gör underverk för magen är:

  • Örter för just din magtyp. Läs mer här om Sattwa Herbs örtblandningar och vilken magtyp du har.
  • Drick varmt vatten mellan måltider och drick aldrig innan maten. Det är oerhört viktigt för matsmältningen hur och när man dricker.
  • Ät varm och lagad mat regelbundet Frukost, Lunch, Middag och mellanmål om du behöver.
  • Mungbönsgryta - Snäll mat för magen! …och ett sätt att lära känna din matsmältning.
  • Ta dina örter med ghee  och använd ghee i matlagningen! Recept på ghee