Vanliga frågor och svar

För Vem och för Vad?

För alla som har problem med magen, matsmältningen eller har övriga hälsoproblem. I ayurvedan tar vi även örter förebyggande för att bygga upp eller städa ur kroppen innan vi blir sjuka. Dessa örtblandningar är balanserade och kan därför ej ge några direkta bie­ffekter.

Vad innehåller örtblandningarna?

Sattwa Herbs örtblandningar är naturliga kosttillskott med ayurvediska örter i pulverform sammansatta och utprovade av Sara Fryklund, Sattwa Herbs egen ört och ayurvedaspecialist. Vi köper våra örter från Pukka Herbs, ett företag i Storbritannien som är känt för sina goda téer och som tillhandahåller ekologiskt certifierade örter från kontrollerade odlingar runtom i världen. Alla våra produkter innehåller bara örter förutom All in One som även innehåller Ghee*.

*Vad är Ghee?

GHEE är ett långkokt separerat skirat smör som har använts i flera tusen år i den ayurvediska örttraditionen för att stabilisera matsmältningen. Vid kokning separeras smörfettet och vattnet och en utfällning av mjölkproteiner, laktos och enzymer försvinner bort. För recept på Ghee klicka här.

Hur tar jag örterna?

Örterna tas vanligtvis med 0,5 dl kokhett vatten enligt instruktionerna på baksidan av påsen.

Ska jag ta mina örter med extra ghee?

Om du vill kan du ta din örtblandning med extra ghee, speciellt för dig som:

  • vill ha ännu mer balans, support och stabilitet i magen
  • har en hård mage
  • har torr eller röd hud

Så här kan man ta sina örter med extra ghee:

Välj det som passar dig bäst. Ju mer harmoni du vill ha i matsmältningen, ju mer ghee ska du ta. Max dos per tillfälle är dock ca. 1 stor tesked. Recept på ghee finns här.

  1. Blanda 1 tsk av din örtblandning med ca.1 tsk ghee. Ät! Skölj sedan ned med lite lite kokhett vatten.
  2. Blanda 1 tsk av din egen örtblandning med 0,5 dl kokhett vatten. Lägg i lite ghee efter behov, max en tesked.

När känner jag effekt av örterna?

Vanligen efter några dagar, du bör känna att din matsmältning stabiliseras ganska snabbt. Många känner dessutom ett lugn i kroppen och blir mer rofyllda, speciellt av den ”lättsmälta tyngden” av ghee:t i kombination med örterna.

Hur länge ska jag ta produkterna?

Tills du känner din önskade effekt, exempelvis mindre trött, lugnare mage, eller mer balanserat sinne. MEN fortsätt gärna ca. 1-2 månader efter det att du uppnått ditt resultat för att kroppen ska hinna bygga upp en varaktig balans plus bli mer motståndskraftig. För en riktigt orolig mage brukar det ta ca. 3-4 månader innan den stabiliserar sig, sen använder du örterna vid behov.

Hur vet jag vilken magtyp jag har?

Gör vårt test i Örtväljaren eller läs mer i Välj produkt

Varför smakar vissa av örterna beskt, bittert och sammandragande?

Örterna är från naturen och smakar därför olika, allt från sött, salt, surt, starkt till sammandragande och beskt. De smaker vi behöver mest idag och får i oss minst via kosten är bittert, beskt och sammandragande därför har några av örtblandningarna en karaktär av dessa bl.a. Triphala som finns i Detox Mild & Daily. Triphala består av tre krusbär som ger den sammandragande smaken. Har du problem att ta örterna kan du ta dem som en ”shot” och sen dricka lite varmt vatten efteråt.

Varför måste jag alltid ta minst 1/3 av Grundprodukten?

För att kroppen på bästa sätt ska kunna tillgodose sig örterna i Tilläggsprodukterna är det viktigt att din matsmältning är i balans.

Finns det några bieffekter?

Alla våra örtblandningar är balanserade och kan därför ej ge några direkta bieffekter. Följ dock alltid instruktionerna på förpackningen.

Varför ska vattnet vara varmt?

För att aktivera alla egenskaper hos örterna och för att kroppen lättare ska kunna ta upp näringen från dem. Blanda örterna med kokhett vatten och låt svalna 30 sekunder innan du dricker upp det. Om du vill kan du hälla i pyttelite kallt vatten i den kokheta örtblandningen och dricka direkt.

Är det någon skillnad på att ta era produkter i pulver eller kapslar?

Det går faktiskt snabbare för kroppen att ta upp örterna i pulverform och du får dessutom mer örter för pengarna. Men ibland kan det vara bra att ta örter i kapslar också, exempelvis om man har svårt för smaker eller på resa eller om man bara vill ha lite variation.

Hur länge räcker produkterna?

Klicka på varje produkt i vår butik så får du upp baksidesettiketten på produkten, längst ner på ettiketten står vikt och under Dosering hur länge det räcker.

Generellt kan man säga att:

Grundprodukt Classic och Tilläggsprodukterna  - väger ca. 80 gram och tar du 1 tsk om dagen räcker påsen en månad.

Grundprodukt All in One finns i två storlekar 80g som räcker ca. 1 månad om man tar 1 tsk om dagen och 140g  som räcker nästan 2 månader om man tar 1 tsk om dagen.

Vår rekommendation är att ta 1 tsk om dagen 2 gånger per dag i början och när du känner dig bättre kan du gå ner till 1 tsk om dagen. Tar du två produkter tar du 1/2 tsk av varje och vid tre 1/3 tsk.

Vad kan jag göra för min hälsa mer än att bara ta örterna?

För att komma till bukt med dina hälsoproblem är det viktigt att du ser över helheten i ditt liv, exempelvis blir en orolig mage värre av en dålig rygg. Därav är det viktigt att även besöka en naprapat ibland.

Sattwas nya lättlästa minibok kommer ut till våren 2020 "Din väg till en perfekt matsmältning"- de fem enkla verktygen för just din mage och hälsa. En rolig, inspirerande och praktisk handbok för att på ett enkelt sätt göra de små stegen till en förändring i dina hälsovanor! Boken innehåller Sara Fryklunds, vår Ayurvedaspecialist samlade kost, mag- och örttips från flertalet år i konsultation med kunder.

Tills dess kan du läsa en hel del information här på vår webbsida tex kan du lära dig dricka Varmt vatten mellan måltider och prova även att äta vår Mungbönsgryta – den är en bra detox som dessutom är supersnäll mot din mage och därför perfekt vid magproblem!

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.